Επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για αρδευτικά

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα αγροτικών υποδομών και επενδυτικά σχέδια στα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 (Α’117), προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τον εφαρμοστικό νόμο της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, που κατατέθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου στην Βουλή.

Πρόκειται για ρύθμιση που έχει ενταχθεί ως άρθρο 8 στο πολυνομοσχέδιο και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με αυτή:

Α) επιτυγχάνεται η κάλυψη του αυξημένου ενδιαφέροντος για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 (Α’117),
Β) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών απαραίτητα για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής (αρδευτικά δίκτυα κ.λπ.) και
Γ) χρηματοδοτούνται έργα για την ενεργειακή εξοικονόμηση και αναβάθμιση στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Με την επιπρόσθετη αυτή χρηματοδότηση, η οποία εντάσσεται στις δράσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2017 – 2020, ενισχύεται εμπράκτως η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Διευκρινήσεις από Α. Χαρίτση
Τρία αναπτυξιακά «αντίμετρα», συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2021 περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς και αφορούν σε τομείς που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο “Βήμα” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Πρόκειται για 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορούν δηλαδή στον τρίτο πυλώνα του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, παράλληλα με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” που θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και με το Ταμείο Υποδομών για τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίστηκαν 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, τον χρόνο, για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση, και άλλα τόσα για την υλοποίηση σημαντικών αγροτικών υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης, αρδευτικά κανάλια, αγροτικοί δρόμοι, που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες.
Επίσης ο κ. Χαρίτσης είπε ότι σύντομα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα του ΕΣΠΑ αλλά και μία σειρά από άλλα προγράμματα που αγκαλιάζουν σχεδόν όλο το εύρος της οικονομίας. Για την ίδρυση πχ, νέων τουριστικών μονάδων, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, την προώθηση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργική επανάχρηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.

Πηγή: agronews.gr


Close