Μεταμνημονιακή ανασυγκρότηση

Η φράση «τα μέτρα θα είναι μηδενικής δημοσιονομικής απόκλισης» είναι απλά ο τεχνικός όρος των γραφειοκρατών των Βρυξελλών για να περιγράψουν αυτό ,που ο Δραγασάκης ονόμασε, η «εποχή μετά τη λιτότητα».

Η κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Εurogroop της 20 Φεβρουαρίου είναι πολλαπλά θετική.

Δείχνει αφενός ,πως η επιτυχία του τρίτου προγράμματος ,δεν αμφισβητείται από κανέναν σοβαρό άνθρωπο στην Ευρώπη και αφετέρου, γίνεται κοινός τόπος, πως η  ελληνική οικονομία, σε αριθμητικά στοιχεία ,το 2016, υπερ απόδοσε και όλοι κάνουν πλέον λόγο, για το τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού πόνταρε στην τυφλή γραμμή της καταστροφολογίας και επένδυσε πολιτικά στο αίτημα των εκλογών, βρίσκεται σε πρωτοφανές στρατηγικό αδιέξοδο. Χωρίς τον συνεκτικό αυτό στόχο, θα εκδηλωθούν σύντομα όλες οι φυγόκεντρες  τάσεις και ιδεολογικές διαφορές ,που αποσιωπούνταν, προκειμένου να παραμείνει το κόμμα ενωμένο. Η ηγεσία της ,πιθανά, μετράει αντίστροφα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγεται ένα πεδίο 2,5 χρόνων άσκησης καθαρής πολιτικής ,έως τις εκλογές του 2019, χωρίς κανένα δημοσιονομικό μέτρο, με κεκτημένη ταχύτητα από τους οικονομικούς δείκτες του 2016 και επί της ουσίας ,αλώβητο, από τη διαχείριση του μνημονίου. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πλέον στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει όλο αυτό; Ότι τελείωσαν οι συγκρούσεις με την γερμανοκρατούμενη νεοφιλελεύθερη  Ευρώπη ,το ΔΝΤ, την εγχώρια παρασιτική ολιγαρχία και τη διαπλοκή; Ότι θα μειωθεί αυτομάτως η ανεργία; Σε καμία των περιπτώσεων. Ανοίγεται όμως ο δρόμος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες ,να συμβάλλουν με θετικό τρόπο, στη διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.

Τι Δημοκρατία θέλουμε, τι οικονομικές σχέσεις, τι παραγωγικό υπόδειγμα, ποιος θα είναι ο νέος ρόλος της χώρας σε αυτήν την κρίσιμη, για την Ευρώπη και τον κόσμο, εποχή;

Πως θα συμβάλλουμε όλοι στο στόχο μιας διαφορετικής Ελλάδας, που πατάει στα πόδια της, χωρίς ανάγκη δανεικών και επιτροπείας;

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης  αυτά τα ερωτήματα θα βρίσκονται στη σκέψη όλων όσων έχουν το βλέμμα στην επόμενη σελίδα.

Νέα καθήκοντα. Θαυμάσιες ημέρες.

 


Close